Tiedon hyödyntämisen tulevaisuus

Tiedon hyödyntämisen tulevaisuus
Kirjoittanut Mika Teikari
18.10.2023 - Lukuaika 5 min
Cloud
Digitalization

Olen yli kahden vuosikymmenen ajan työskennellyt yritysten tiedonhallinnan ja sen tehokkaan hyödyntämisen parissa useilla aloilla. Tämä aika on antanut minulle mahdollisuuden seurata tiedonkäsittelyn ja sen saatavuuden dramaattista muutosta. Maailma on kuluneiden vuosien aikana kokenut merkittävän muutoksen tiedon määrässä ja sen hyödyntämismahdollisuuksissa.

Vuonna 2021 globaali datamäärä kasvoi hätkähdyttävät 40 %, ja ennustetaan, että vuoteen 2025 mennessä maailmassa olisi noin 74 tsettatavua dataa (1). Erityisesti Suomessa digitalisaation eturintamassa oleminen on johtanut nopeaan kehitykseen tiedonkäsittelyssä (2). Samaan aikaan tietokoneiden ja konesalien kapasiteetit ja käsittelytehot ovat nousseen huimasti.

Pilvipalveluiden yleistyminen

Teknologian puolella olemme nähneet valtavaa kehitystä tiedonhallinnassa ja sen tehokkaassa hyödyntämisessä. Pilvipalvelut, kuten Microsoft Azure, Amazon Web Services ja Google Cloud Platform, kilpailevat tiedon varastoinnista ja tarjoavat yrityksille mahdollisuuden päivittää tietojärjestelmiään reaaliajassa ilman suuria ohjelmistomuutoksia. Tämä kilpailu on myös luonut innovaatioita, kuten virtuaaliset tietokannat, dynaamiset kapasiteetit ja laajemmat ohjelmointikielet, jotka mahdollistavat tehokkaamman ja edullisemman tiedonhallinnan.

Raportointipuolella Microsoftin Power BI on haastanut kilpailijat, kuten Qlikin ja Tableaun, luomalla tehokkaan ja edullisen raportointi- ja tiedonjakoalustan kaikkien saataville. Koneoppimisen alalla avoimen lähdekoodin kirjastot, erityisesti Python, ovat kehittyneet nopeasti ja monet alustat sekä raportointityökalut tarjoavat jopa graafisia käyttöliittymiä koneoppimiseen, mikä helpottaa sen käyttöä ja kehitystä (3).

Kuitenkin monet yritykset ja johtajat ovat joutuneet kohtaamaan haasteita pysyäkseen tämän tiedon tulvan ja mahdollisuuksien kehityksen tahdissa. Vaikka ihmisten kehitys on usein lineaarista, tiedon tarjoamat mahdollisuudet ovat kasvaneet eksponentiaalisesti, jättäen monet niiden jalkoihin.

Tiedon hyödyntämisen automatisointi

Useat yritykset ovat edenneet automatisoituun tiedonkeruuseen ja raportointiin, esimerkiksi taloushallinnon ja myynnin CRM-järjestelmien alueella. Kuitenkin samalla eri tietojärjestelmien välinen kuilu on kasvanut. Manuaalinen työ tiedon yhdistämisessä estää tiedon tehokkaan hyödyntämisen ja vain harva yritys on onnistunut yhdistämään tuotanto-, myynti- ja taloustiedot riittävän kattavasti. Ulkoisen datan hyödyntäminen liiketoiminnassa on toinen merkittävä mahdollisuus, mutta harva yritys on kartoittanut ja integroinut ulkoisia tietolähteitä sisäisen datansa tueksi (4).

Tulevaisuudessa yritykset voivat ottaa suurempia askeleita tiedon yhdistämisessä ja ulkoisen datan hyödyntämisessä. Kokonaisvaltainen tiedonhallinta voi tuoda uusia näkökulmia ja syvempää ymmärrystä liiketoiminnasta. Moderneilla tietoalustoilla, kuten Databricks tai Microsoft Fabric, voi saavuttaa saumattoman integraation eri tietolähteiden välillä. Tiedonhallinnan kehitys tuleekin nähdä strategisena askeleena, joka voi tuoda kilpailuetua, innovointimahdollisuuksia ja kustannussäästöjä. Tulevaisuudessa tiedonhallinnan mahdollisuuksia voi hyödyntää vielä entistäkin laajemmin, ja teknologia voi toimia liiketoiminnan kasvumoottorina (5).

Voit tilata Data Clinicin vuoden 2023 selvityksen aiheesta ja webinaaritallenteen osoitteesta mika@dataclinic.fi.

Lähteet:
(1) International Data Corporation (IDC). (2021). The Growth in Data Creation. Haettu osoitteesta: https://www.seagate.com/files/www-content/our-story/trends/files/idc-seagate-dataage-whitepaper.pdf
(2) Suomen Teknologiateollisuus ry. (2021). Digitalisaation tila ja näkymät. Haettu osoitteesta: https://teknologiateollisuus.fi/julkaisut/digitalisaation-tila-ja-nakymat
(3) Business Application Research Center (BARC). (2022). Spreadsheet Use in Business. Haettu osoitteesta: https://barc-research.com/spreadsheet-use-business/
(4) Seth Stephens-Davidowitz: Everybody Lies: Big Data, New Data, and What the Internet Can Tell Us About Who We Really Are.(5) Elliot Higginsin: We Are Bellingcats.
Avainsanat:

Digitalisaatio,

Datan hyödyntäminen,

Microsoft Azure,

AWS,

GCP,

Innovaatiot

Mika Teikari
Mika TeikariBusiness Development

Mika on tutkimuksen ja data-analytiikan ammattilainen yli 20 vuoden kokemuksella. Hän on ollut perustamassa lukuisia tutkimuksen, terveydenhuollon ja hyvinvoinnin parissa toimivia yrityksiä. Vapaa-ajalla Mikan löytää useimmiten juoksupolulta tai kuntosalilta.

Tilaa blogin uutiskirje

Saa ilmoitus sähköpostiisi uusista julkaisuistamme dataan ja teknologioihin liittyen

Data Clinic logo

Nosta liiketoimintasi uudelle tasolle

Yhteystiedot

+358 50 551 9293

Osoite

Siltasaarenkatu 12 C, 8. kerros

00530 Helsinki

Laskutus

Näkemystä datasi hyödyntämiseen

© 2024 Data Clinic Oy

Tämä sivusto käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, käyttäjäkokemuksen parantamisessa ja liikenteen analysoinnissa