Muinainen tarina "Viisas isäntä ja vieras" on peräisin laajasta Kalila wa-Dimna -kokoelmasta (juuret intialaisessa Panchatantra-perinteessä). Tarina kertoo vieraasta, joka pääsi viisaan isännän luona maistamaan poikkeuksellisen herkullisia taateleita. Niiden makeus teki vaikutuksen, ja vieras kysyi heti, miten hän voisi kasvattaa näitä samoja hedelmiä omalla kotiseudullaan, jossa olosuhteet olivat täysin erilaiset.
Viisas isäntä katsoi vierastaan tarkkaan ja kysyi sitten lempeästi, mutta painokkaasti: "Tahdotte siis taateleita?" Kun vieras innokkaasti nyökkäsi, isäntä jatkoi varoituksellaan. Hän kuvaili, että vaikka taatelit ovatkin palkinto sinänsä, niiden kasvattaminen väärissä olosuhteissa on valtava urakka, "raskas ja mahdollisesti hedelmätön tehtävä".
Mitä tämä “raskas tehtävä” sitten tarkoitti? Taateleiden kasvattaminen vaatisi perusteellista valmistelua ja jatkuvaa huolenpitoa. Pitäisi muokata maata, varmistaa jatkuva ja oikeanlainen kastelu sekä suojata herkkiä taimia jatkuvasti armottomalta, vieraalta ilmastolta. Suuresta työmäärästä huolimatta taatelit voisivat jäädä saamatta, sillä palmun menestyminen vieraassa maaperässä on epävarmaa.
Viisaan isännän opetus ei ollut lannistaa vierasta, vaan korostaa, että suurten palkintojen saavuttaminen vaatii olosuhteiden ymmärtämistä ja valmiutta tehdä tarvittava työ niiden luomiseksi tai muokkaamiseksi.
Siirtymä nykypäivään
Meistä moni tunnistaa tämän hetken. Uusi teknologia, kuten tekoäly, lupaa mullistavia asioita – se on kuin tarinan makea "taateli", jota tekee mieli maistaa heti! Päättäjänä on helppo innostua ja haluta samaa itselle, varsinkin kun naapurikin tuntuu jo herkuttelevan.
Keskustelu alkaa usein kysymyksellä, joka kaikuu vuosisatojen takaa: "Tahdotte siis tekoälyä?" Se on kutsu realismiin ja yhteiseen suunnitteluun siitä, mitä tekoälymatkan aloitus edellyttää.
Onnistuminen vaatii oikeat olosuhteet – useita tukipilareita, jotka on oltava kunnossa:
Maaperä? Tekoälyn kohdalla tämä vastaa vahvaa johtajuutta, ylimmän johdon sitoutumista ja selkeää omistajuutta datalle ja AI-hankkeille. Ilman tätä strategista tahtotilaa ja vastuunkantoa ponnistelut jäävät irrallisiksi.
Istutus ja kastelu? Se tarkoittaa toimivan, skaalautuvan datainfrastruktuurin ja -alustojen rakentamista ja ylläpitoa. Tähän kuuluvat tehokkaat prosessit ja hyvä hallintamalli (governance), jotka varmistavat datan laadun ja saatavuuden. Ne ovat elintärkeitä "kastelujärjestelmiä", jotka ravitsevat tekoälyä.
Suojaaminen olosuhteilta? Se on mm. tietoturvasta, etiikasta ja säädöksistä huolehtimista, mutta myös henkilöstön jatkuvaa kouluttamista ja uusien toimintaprosessien luomista tekoälyn tehokkaaseen ja vastuulliseen hyödyntämiseen.
Jos nämä strategiset, teknologiset ja toiminnalliset olosuhteet eivät ole kunnossa, tekoälyprojekti voi vaatia valtavasti resursseja ja tuottaa silti vain pettymyksen. Pelkkä teknologian hankinta ei riitä.
Tämän ikivanhan tarinan opetus datan ja tekoälyn aikakaudella on kirkas:
Älä haikaile edistyneimpiä tekoälyratkaisuja ("taateleita") ennen kuin perustasi – erityisesti datasi laatu, saatavuus ja hallinta sekä niitä tukeva moderni data-alusta – on vankalla pohjalla. Oleellista on tehdä ensin pohjatyö, joka varmistaa datan luotettavuuden ja käytettävyyden.
Me Data Clinicillä teemme juuri tätä. Autamme valmistelemaan organisaationne 'kasvualustan' kuntoon rakentamalla modernin data-alustan ja huolehtimalla oikeanlaisista prosesseista hallintaa ja koulutuksia unohtamatta. Mikäli tekoälyasiat kiinnostavat, jutellaan lisää miten voisimme olla avuksi.
Kevään jatkoa!
Tekoäly,
Artificial Intelligence,
Machine Learning,
Data Platform,
Data Governance,
Data Clinic
Timi on BI-kehittäjä ja Data Clinicin toimitusjohtaja, jonka kiinnostuksen kohteisiin kuuluvat Microsoftin datatuotteiden lisäksi talviuinti, tennis ja suomirap.
Saa ilmoitus sähköpostiisi uusista julkaisuistamme
Yhteystiedot
+358 50 551 9293
Osoite
Siltasaarenkatu 12 C, 8. kerros
00530 Helsinki
Laskutus
© 2025 Data Clinic Oy
Näkemystä datasi hyödyntämiseen
© 2025 Data Clinic Oy
Tämä sivusto käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, käyttäjäkokemuksen parantamisessa ja liikenteen analysoinnissa